Dla wiertników i gazowników pobudka przed ósmą – mleko, płatki, bułeczka, chleb ziarnisty, szynka, ser żółty, dżem, miód, jogurt, owoce i w drogę. Portugalskim – lekkim śniadaniem zaczynamy dzień, by następnie o godzinie 8.30 rozpocząć praktykę zawodową, która kończy się o godzinie 16.00.

Logistycy śpią dłużej … zaczynają praktykę o 11.00 i 11.30 a kończą o 18.00, 18.30. Coś za coś!

Podstawowym środkiem naszej komunikacji są małe firmowe busiki, ewentualnie prywatne samochody osobowe. Firma Braga Mob zadbała o każdy szczegół – nawet o bezpieczny transport do pracy. Podróż zajmuje nam około 15 minut.

Na miejscu w przedsiębiorstwie przebieramy się w stroje robocze i zaczynamy pracę! Początkowo zakres obowiązków nie jest szeroki, ale od czegoś trzeba zacząć. Z każdą kolejną godziną pracy i kolejnym dniem uczymy się nowych rzeczy i umiejętności.

Po czterech godzinach pracy mamy  przerwę na lunch w pobliskich barach i restauracjach, dla każdego coś dobrego.

Zmęczeni wracamy do hotelu, chwila relaksu i o 19.15 udajemy się na kolację.  

Najedzeni mamy wreszcie czas dla siebie. Niektórzy wracają na odpoczynek do pokoju, podczas gdy bardziej wytrwali wyruszają na eksplorację pięknego miasta z urokliwymi miejscami, kawiarniami i skwerami.

Staż zawodowy jest możliwy do realizacji w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Tytuł projektu: Do kariery zawodowej nie ma żadnej windy, trzeba iść po schodach”, „There is no lift to a professional career, you need to go up the stairs” o numerze 2020-1-PL01-KA102-078447

Koordynatorki projektu:
Eliza Chodak
Magdalena Gajda