Praktyki w Portugalii to nie tylko praca i nauka oraz zwiedzanie. To także poznawanie kraju poprzez to, co można zjeść. A ogólnie pojęta kultura jedzenia w Portugalii jest inna niż w naszej ojczyźnie.
W Portugalii śniadanie to małe espresso wypite w zaprzyjaźnionej kafejce, do którego to można kupić nata lub croissanta. Obiad zdominowany jest przez ryż, który podaje się z rybą bądź mięsem. Ryba to głównie dorsz, sprowadzany z Norwegii i przyrządzany jako danie bacalhau na wiele różnych sposobów. Portugalia to kraj serów, oliwek i wina. Najsłynniejsze wino to Porto. Kraj ten to tygiel wielu kultur, które na grunt portugalskie przeniosły lokalne dania.
Znajdziemy tu wpływy afrykańskie, brazylijskie, hiszpańskie oraz inne. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Opiekunowie:
Aleksandra Komar
Aneta Sulejczak-Krawczyk































































