W kolejnym dniu trwania projektu Comenius – mianowicie 17 kwietnia – uczniowie polscy i słowaccy uczestniczyli w wieczorze kulinarnym, który został przygotowany przez młodzież naszej szkoły. Razem z rodzicami przyrządzili oni potrawy związane z tradycją oraz kulturą Podkarpacia. Były to m. in.: pierogi z mąki razowej z serem, pierogi z kapustą, pierogi z mięsem, bigos, żur, sałatka jarzynowa, szarlotka, naleśniki z serem oraz z dżemem, serniki, amoniaczki, proziaki, gołąbki, placek orzechowy, a także kompoty z różnego rodzaju owoców. Jeden ze słowackich uczniów – Lukas – nakręcił film przed degustacją potraw. Krytykiem kulinarnym była uczennica ze Słowacji – Kristina, która próbowała podane dania. Wszystkie smakowane potrawy przypadły jej do gustu. Odpowiedzialne za przygotowanie i poprawny przebieg wieczoru kulinarnego były nauczycielki: pani Ewa Pawlicka, pani Bożena Wilczyńska oraz uczniowie naszej szkoły. Po zakończonej degustacji młodzież z obydwu szkół wzięła udział w dyskotece. Odtwarzane były utwory o charakterze folkloru, zarówno polskie jak i słowackie, a także piosenki z innych rodzajów muzyki. O porządek podczas zabawy dbali: pedagog szkolny pan Walerian Więch, pan Krzysztof Ziajka oraz pan Jacek Bolanowski.